Kyckling tikka masala är en smakrik och populär indisk maträtt som är älskad världen över. Det här receptet är perfekt för en mysig middag och är tillräckligt för att mätta fyra personer. Låt oss dyka in och skapa denna härliga rätt tillsammans!
Ingredienser
För marinaden
- 500 g kycklingbröst, skuren i bitar
- 1 dl naturell yoghurt
- 1 msk färsk citronsaft
- 2 tsk garam masala
- 2 tsk malen koriander
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk malen gurkmeja
- 1 tsk chilipulver
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 tumsbit färsk ingefära, finhackad
- Salt efter smak
För såsen
- 2 msk olja
- 1 stor lök, finhackad
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 tumsbit färsk ingefära, finhackad
- 1 grön chili, finhackad (valfritt)
- 2 tsk garam masala
- 1 tsk malen koriander
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk chilipulver
- 400 g krossade tomater
- 2 dl grädde
- 1 dl kokosmjölk (valfritt)
- Färsk koriander för garnering
- Salt efter smak
Instruktioner
Marinera kycklingen
- Blanda alla ingredienser till marinaden i en stor skål.
- Lägg i kycklingbitarna och se till att de är ordentligt täckta av marinaden.
- Täck skålen med plastfolie och låt marinera i minst 1 timme, helst över natten i kylskåpet.
Tillaga kycklingen
- Förvärm ugnen till 200°C.
- Lägg de marinerade kycklingbitarna på en bakplåt täckt med bakplåtspapper.
- Grilla kycklingen i ugnen i 20-25 minuter tills den är genomstekt och lätt förkolnad.
Gör såsen
- Värm oljan i en stor panna på medelhög värme.
- Tillsätt den hackade löken och stek tills den är gyllenbrun.
- Tillsätt vitlök, ingefära och grön chili (om du använder det) och stek i ytterligare 2 minuter.
- Rör ner garam masala, koriander, spiskummin, paprikapulver och chilipulver och stek i 1 minut tills kryddorna doftar.
- Tillsätt de krossade tomaterna och låt sjuda i 10 minuter.
- Häll i grädden och kokosmjölken (om du använder det) och låt sjuda i ytterligare 10 minuter.
- Tillsätt den grillade kycklingen och låt allt sjuda tillsammans i 5 minuter.
- Smaka av med salt.
Serveringstips
- Servera kyckling tikka masala med basmatiris eller naanbröd.
- Garnera med färsk koriander.
- En fräsch sallad på sidan kompletterar måltiden perfekt.
Allmän information om kyckling tikka masala
Ursprung och historia
Kyckling tikka masala har sina rötter i Indien men är också mycket populär i Storbritannien. Rätten sägs ha skapats av en indisk kock i Storbritannien som ville anpassa smaken av traditionell indisk mat för den brittiska gommen. Resultatet blev en krämig, tomatbaserad sås som snabbt blev en favorit.
Näringsinformation
Kyckling tikka masala är en proteinrik maträtt tack vare kycklingen och har även en bra mängd hälsosamma fetter från grädden och kokosmjölken. För att göra rätten lättare kan man använda lättare grädde eller byta ut en del av grädden mot yoghurt.
Variationer
Det finns många sätt att variera kyckling tikka masala. Du kan använda tofu istället för kyckling för en vegetarisk version. Att lägga till grönsaker som paprika eller spenat kan ge extra smak och näring.
Tips och tricks
- För extra smak, låt kycklingen marinera över natten.
- Om du gillar det starkt, tillsätt mer chilipulver eller använd färska chilipeppar.
- För en lyxigare version kan du använda smör istället för olja för att steka löken.
Vanliga frågor
Kan jag göra kyckling tikka masala i förväg?
Ja, du kan förbereda både kycklingen och såsen i förväg och sedan värma upp dem tillsammans innan servering.
Hur länge håller kyckling tikka masala i kylskåpet?
Rätten håller i upp till tre dagar i kylskåpet. Se till att förvara den i en lufttät behållare.
Kan jag frysa kyckling tikka masala?
Ja, kyckling tikka masala kan frysas i upp till tre månader. Tina den långsamt i kylskåpet innan du värmer upp den.
Avslutning
Kyckling tikka masala är en smakrik och mättande rätt som är perfekt för både vardagsmiddagar och speciella tillfällen. Med detta recept kan du enkelt imponera på dina nära och kära med autentiska smaker från Indien, anpassade för ett hemmakök. Lycka till och smaklig måltid!